Dyrking av grønnsaker uten eksterne innsatsfaktorer med Dieter Pansegrau. Wurzelhof, Nord-Tyskland.
Dieter Pansegrau er en «urøkolog». Han har siden 80 tallet dyrket økologiske grønnsaker både på friland og i tunnel. Nitrogenforsyningen på Wurzelhof sikres utelukkende fra eget areal. Hans metode er et vekstskifte med mye nitrogenfikserede kløverrik eng. Grøntmasse fra enga bruker han til å spre på grønnsakarealet. De siste 25 år er driften plogfri. Gården er på 110 daa fulldurker areal. 50% av dette ligger i åpent åkerareal. I 2020 ble Wurzelhof belønnet med den nasjonale utmerkelse «Bundespreis Ökologischer Landbau».
Med kjærlighet til jord, planter dyr og mennesker på Dun gård, Jøa i Namsos.
Dun gård er en aktiv produsent hvor de virkelig utnytter markedsmulighetene med allsidig dyrking av grønnsaker, grovfor og husdyr, kombinert med turisme og restaurant på gården. Gården ligger på Jøa, en øy med ferjeforbindelse langt nord i Trøndelag. De viser eksemplarisk hvordan en kan utnytte muligheter som ligger i regionalt ressursgrunnlag og kombinere dette med allsidig dyrking av grønnsaker og husdyrhold for gi mennesker god mat med opplevelser. La deg inspirere av en av mange produsenter som satser på gårdens framtid med allsidig og spennende utvikling på gården.
Nematoder - en økende utfordring!
Thomas Holz har lang fartstid som rådgiver i dyrking av grønnsaker fra økologisk landburk, både i Tyskland og Norge. Han er veldig opptatt av at de grunnleggende agronomiske tiltaka er viktigere enn all verdens nye oppfinnelser.
Allsidighet er et must med Hans Kristian Teien. (Gardbruker fra Sande)
Hans Kristian Teien bor og driver gard i Sande kommune litt sør for Drammen, sammen med kona Anne Helene. Ca halvparten av arealet er korn og åkerbønner, og resten grovfor og beiter til gardens mjølkekubesetning. De har i en årrekke samarbeidet og byttet areal med nabo som driver stort med økologiske grønnsaker. De har de siste årene fått noe hønsehirse, noe som krever aktiv oppfølging i vekstskiftet.
God jordhelse er viktig for plantehelsa. Heidi Udnes Aamot. (NIBIO)
Sammenhengen mellom jordhelse og plantehelse er komplisert. Mange ulike jordorganismer deltar i dette komplekse samspillet, og påvirkes av måten vi driver jorda på.
Grønnsaker i vekstskiftet - på godt og vondt med Anders Hørthe. (Hørte Gård)
På Hørte Gård produseres det mye grønnsaker, både økologisk og konvensjonelt. Det er utbredt bruk av fangvekster og kompost for å bedre jordhelsa.