Program Landbrukets Økologikongress 9 -10 februar 2026

  • Fellesprogram 9. februar

    Dag 1 på Landbrukets økokongress gir det store overblikket over økologisk landbruk i Norge. Etter kulturelt innslag og åpning ved landbruks- og matministeren følger innlegg om 10 %-målet, økolandbrukets rolle for beredskap og bærekraft og konkrete «spydspissbønder». Etter lunsj går vi dypere inn i ny humusmodell, jordbiologi og dei fire prinsippene for økologisk landbruk. Dagen rundes av med panelsamtale om hvordan vi snakker om økologisk landbruk – i næringa og ut mot forbrukerne – og festmiddag med god tid til prat.

  • Grovfôr og husdyr 10.februar

    I denne parallellsesjonen snakker vi om økologisk storfe- og saueproduksjon. Deltakere fra Finland, Sverige og Norge viser hvordan artsrik eng, godt grovfôr og målrettet beitebruk kan gi høyt avdrått og god dyrehelse uten importert soya og store proteintilskudd. Det blir fokus på kalve- og lammeoppdrett, sauefôring og hvordan vi kan forebygge innvollsparasitter uten å skade nyttige organismer i jorda.

  • Maten og markedet 10.februar

    Parallellsesjonen «Maten og markedet» handler om hele reisen fra bonde til middagsbord. Vi får fersk kunnskap om dagens norske økoforbruker, trender i produksjon og marked i 2025 og erfaringer fra bønder som lykkes i markedet – inkludert inspirasjon fra naboland. Etter lunsj dreier det seg om innholdet i intensjonsavtalene i økolandbruket, og hvordan det offentlige kjøper inn mat. Og helt konkrete råd til produsenter som vil levere til storkjøkken og offentlige anbud, før vi avslutter med oppsummering og spørsmål fra salen.

  • Åkerbruk 10.februar

    Parallellsesjonen “Åkerbruk” går i kjernen av hvordan vi kan produsere grønnsaker og åkervekster med minst mulig eksterne innsatsfaktorer. Dagen tar for seg ny gjødselbruksforskrift, artsmangfold, nitrogen fra belgvekster, jordhelse og vekstskifte – hele tiden med blikk på både agronomi og økonomi. Avslutningsvis samler vi inn ønsker til veien videre, med forslag til kurs, webinarer og andre aktiviteter.

  • Frukt og bær 10.februar

    Parallellsesjonen «Frukt og bær» følger hele løpet fra omlegging til økologisk produksjon til muligheter i markedet. Første del handler om regelverk, tilsyn og tilgang på sortsmateriale for bringebær, jordbær, Ribes og frukt. Deretter går vi inn i plantevern med biologiske tiltak, rovmidd og andre økologiske strategier. Etter lunsj presenterer produsenter og rådgivere erfaringer fra økologisk bringebær, Ribes og epler – med både suksesser, utfordringer og blikk på framtidig volum og marked.

Meld deg på!