Sissel Hansen (NORSØK) legger fram funn fra melkeprosjekt med tema miljø, klima og bærekraft
Sissel Hansen forteller om klima- og ressursfotavtrykket i norsk mjølkeproduksjon – fra klimagassutslipp og nitrogeneffektivitet til energibruk, arealbruk og lønnsomhet. Tallene bygger på norske undersøkelser av både økologiske og konvensjonelle melkebruk, slik at du kan sammenligne ulike driftsformer på en trygg og kunnskapsbasert måte.
Hvordan optimaliserer vi økologisk mjølkeproduksjon i Norge? Håvard Steinshamn (NIBIO) og Øystein H Kaldahl (Fagsjef Felleskjøpet)
I økologisk mjølkeproduksjon er det heilt avgjerande ha nok grovfôr. Grovfôret må ha også høg kvalitet. Proteinforsyninga til kua har fått auka fokus. Vi vil diskutere kva som kan gjerast for å oppnå gode grovfôravlingar med høg fôrkvalite
Vedlikeholdssåing av eng og bruk av mange arter og sorter i enga - hvordan gjør vi det i Finland? Pirkko Tuominen, spesialrådgiver økomelk Finland
Finland har i flere år brukt artsrik eng i sin produksjon, gjerne opptil 7-10 arter og sorter. Dette har økt utbyttet av enga, og har en positiv effekt på værbestandighet og årsvarisjoner. De driver også aktivt med veedlikeholdssåing i ung eng.
Restriktiv bruk av proteintilskudd til drøvtyggere, funker det? Resultater fra svenske forsøk med Niels Andresen, spesialrådgiver økologisk husdyr.
I sverige er det gjennomført forsøk på å fôre høytytende melkekyr uten tilførsel av protintilskudd med godt resultat både på dyrehelse og avdrått. Hva gjør dette mulig, og hva kan vi lære av det?
Fra nyfødt til voksen - kritiske faktorer for helse, trivsel og tilvekst med veterinær Randi Therese Garmo. (Tine)
Hva skal til for å lykkes med oppdrettet? Det er flere faktorer som går igjen for et godt oppdrett. Garmo lærer oss hva vi skal se etter for å få friske, holdbare og robuste dyr med god helse
HeltRå: Råmelkens betydning og kvalitet for alle spedyr spesielt på sau, men også storfe. Veterinær Berit Blomstrand(NORSØK)
Det har lenge vært fokus på råmelk til kalv, nå settes det også fokus på måling av råmelkskvalitet råmelk til lam, som et tiltak for å redusere lammedødeligheten i norsk sauehold.
Hvordan optimalisere økologisk saueproduksjon - hvor er flaskehalsene. Sauegruppa i NLR, v/ Torhild Svisdal Mjøen
Hva er minimumsfaktorene i sauenæringa, og hvordan kan vi bedre disse i økologisk landbruk uten ekstra innsatsmidler?
Hvordan forebygge innvollssnyltere hos drøvtyggere? Forebygging er bedre enn behandling. Veterinær Berit Blomstrand. (NORSØK)
Hvordan kan vi forebygge innvolsparasitter, og ikke bare behandle de?
Behandling mot innvollssnyltere - hvordan påvirker behandling mot disse jordlivet? Erik Joner. (NIBIO)
Midler mot innvoldsparasitter slutter ikke å virke mot rundormer når de forlater tarmen til dyrene. Vi ønsker ikke innvoldsparasitter, men i jorda er det mange rundormer vi ønsker og trenger. Hva skjer med disse rundormene når vi bruker medler som Ivomec?
Soyafri produksjon til drøvtyggere i Finland. Spesialrådgiver Pirkko Tuominen. (ProAgria)
Finland har sluttet å importere soya. Hvordan går det, og hva kan vi lære av de?
Beite - strategier for å matche dyrenes behov med beitetilveksten gjennom sesongen med Niels Andresen. (Husholdningsselskapet)
Beite er viktig i økologisk produksjon. Hvordan kan vi opprettholde en god kvalitet på beitet gjennom hele beitesesongen, og matche dyrenes behov for næring?