Landbrukets økologikongress 2026 - på vei mot 10% økologisk
9 - 10 Februar 2026
Thon Hotel Oslo airport
↓ Les mer om ØKO 2026
↓ Les mer om ØKO 2026
ØKO 2026: Sammen mot 10% økologisk
Kjersti Berge (NLR) er prosjektleder for Landbrukets Økologikongress 2026.
På Landbrukets økologikongress samles økologiske og konvensjonelle bønder, rådgivere og forskere for å dele erfaringer om jordhelse, fôr, planteproduksjon og marked.
Målet er å skape samarbeid og læring som stimulerer til mer matproduksjon og gjør landbruket mer robust – uansett driftsform. I en utrygg tid er det lurt å ha en stor agronomisk verktøykasse og godt samarbeid innad i næringa.
– Vi ønsker å bruke kongressen til å diskutere hvordan vi faktisk kan nå 10-prosentmålet – i areal, produksjon og marked. For å få til dette må både agronomi, økonomi og marked henge sammen, sier Kjersti Berge, fagkoordinator økologisk i Norsk Landbruksrådgiving (NLR) og prosjektleder for kongressen. Så vil vi legge vekt at dette er en kongress for alle i landbruket – vi har stått hardt på for å lage et program som reflekterer dette.
Årets overordnede tema er «På vei mot ti prosent økologisk», og hovedmålgruppen er økologiske og konvensjonelle bønder, rådgivere, studenter og aktører i verdikjeden for mat.
Hele landbruket på samme sti
Om Norge skal nå målet om 10% økologisk drift er konvensjonelle bønder en viktig målgruppene. Både konvensjonelle og økologiske bønder ønsker et mer robust og selvforsynt landbruk, samtidig som vi tar vare på miljø og økologi på best mulig måte. Økonomisk og sosial bærekraft er også sentralt, der økologiske produksjoner kan by på muligheter.
Framtidas matsystem er et samarbeidsprosjekt der arenaer for å skape relasjoner og bygge ny kunnskap er avgjørende. Landbrukets Økologikongress 2026 inviterer hele landbruket, og vi har jobbet hardt for å lage et program som skal appellere bredt til forskjellige produksjoner og driftsformer.
Vi har mange flinke bønder av alle typer i Norge, som er opptatt av jorda og dyra sine. Vi vil at absolutt alle som jobber med eller er interessert i Norsk matproduksjon skal vite at de er varmt velkomne. Vi trenger alle bøndene vi kan få i Norge, og vi trenger hverandre.